Pörköltes lecsó
Hozzávalók: 2kg paprika
1kg paradicsom
füstölt szalonna
só
kb. 1/2 kg., 4 nagyfej hagyma
csípőskolbász
zöld erős paprika
pirospaprika
olaj
Padlizsánszínű edényben füstölt szalonnát olajban megsütni hogy zsírt eresszen. 9-es fokozat.
A felkockázott hagymát üvegesre dinszteljük, kevés sót bele. Beletesszük és sütjük a kolbászt.
A paradicsomot beletesszük és lesütjük. Sót adunk hozzá. 9-es fokozat.
Először vizet ereszt a paradicsom, fedő legyen rajta, később levesszük a fedőt a lesütéshez.
Ezután jöhet a pirospaprika és a 2kg paprika.
3 részletben kell a paprikát beletenni, közte sózni és keverni ahogy esik össze. 6-os fokozaton puhítjuk az egészet amíg elpárolog a víz egy része.
Tehetünk bele virslit, köretként főtt rizst és tejföl jó hozzá. Tojásos lecsó is lehet.
Tarhonya köret:
1/2 kg tarhonya
2 nagyfej hagyma
2 csapott e.k. só
a tarhonyának dupla mennyiségű víz, 1L
A tarhonyát megpirítjuk kevés olajon, hozzáadjuk a kockázott hagymát.
Ha ez is megpirult a forrrásban levő vizet is beleöntjük és a sót. Puhára főzzük.