Beigli
Tészta (Magyar Elek)
1kg liszt
40 dkg vaj
10dkg zsír
6 tojás sárgája
3 evőkanál porcukor
4 dkg élesztő
2 csipet só
kb. 3 dl tejföl
citromhéj
A lisztet, porcukrot citromhéjat és a zsiradékokat egybetesszük, és elmorzsoljuk.
A tojást, tejfölt összekeverjük és a tésztát kidolgozzuk. Gombócokat készítünk 2db 1/2kg-os 4db 1/4kg-os. Frissentartó fóliába csomagoljuk, hideg helyre tesszük.
Máktöltelék (Nagymama)
Kézzel darált mák 75 dkg
50 dkg porcukor
7,5 dl tej
citromhéj, vaniliás cukor, baracklekvár, cukrozott narancshéj, birssajt, reszelt alma (héját leszedni)
mazsola (forró 100C ℃ vízbe áztatni amíg puha nem lesz)
A tejet felforralni és a cukrot beletenni.
Kevergetni amíg a cukor elolvad, lezárni a gázt, majd a mákkal összekeverni habverővel csomómentesre.
Kihűteni az egészet, majd a komponenseket belerakni ízlés szerint.
Dióstöltelék (Nagymama)
75 dkg dió (nem kell finomra darálni, legyen kicsit darabos)
37 dkg porcukor
citromhéj, vaniliás cukor, baracklekvár, cukrozott narancshéj, birssajt, reszelt alma, mazsola (forró 100C ℃ vízbe áztatni amíg puha nem lesz)
5 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, gázt lezárjuk, majd ebbe beleöntjük a diót és a többi hozzávalót.
Összeállítás
A tésztát és a töltelékeket hideg helyre kell tenni, legyenek kihűtve, a helység is legyen hűvös.
A tésztát 8 egység szélesre, szögletesre nyújtjuk. A töltelék ne érje a széléig. A két rövidebb szélét be kell hajtani, majd a hosszabbik felétől feltekerjük úgy hogy a tésztaszél az alján legyen.
A tepsin tojássárgájával lekenjük , hidegen pihentetjük. Azután tojásfehérjével kenjük le, oldalát-tetejét megszurkálni villával. Ha nincs gondosan megszúrva, szétreped.
Fontos hogy kicsit híg legyen a töltelék, különben kiszárad a beigli az állástól.
Sütés
Hőlégbefúvás, nagy hőfok (nedves), 3. polcon, hideg sütőbe kell betenni, előtte vizet önteni az alsó tárolóba.
160℃ -on, kb. 40 perc a sütésidő.
Rudak 4db nagy és 2db kicsi, tészta és töltelék tömegek
Dióstöltelék 1750g volt, máktöltelék 2000g összesen.
Kisrúd tészta 250g/db,
nagyrúd 375g/db,
összesen 2000g lett (2018 dec.).
Máktöltelék nagyrúdhoz 750g/rúd,
kisrúdhoz 500g/rúd.
2db. nagy és 1db. kicsi rúd készül töltelékenként.
Diótöltelék nagyrúdhoz 656g/rúd,
kisrúdhoz 437g/rúd.
2db. nagy és 1db. kicsi rúd készül töltelékenként.