Beigli

 beigli11.jpg

Tészta (Magyar Elek)

1kg liszt

40 dkg vaj

10dkg zsír

6 tojás sárgája

3 evőkanál porcukor

4 dkg élesztő

2 csipet só

kb. 3 dl tejföl

citromhéj

A lisztet, porcukrot citromhéjat és a zsiradékokat egybetesszük, és elmorzsoljuk.

A tojást, tejfölt összekeverjük és a tésztát kidolgozzuk. Gombócokat készítünk 2db 1/2kg-os 4db 1/4kg-os. Frissentartó fóliába csomagoljuk, hideg helyre tesszük.

Máktöltelék (Nagymama)

Kézzel darált mák 75 dkg

50 dkg porcukor 

7,5 dl tej

citromhéj, vaniliás cukor, baracklekvár, cukrozott narancshéj, birssajt, reszelt alma (héját leszedni)

mazsola (forró 100C ℃ vízbe áztatni amíg puha nem lesz)

A tejet felforralni és a cukrot beletenni.
Kevergetni amíg a cukor elolvad, lezárni a gázt, majd a mákkal összekeverni habverővel csomómentesre.

Kihűteni az egészet, majd  a komponenseket belerakni ízlés szerint.

Dióstöltelék (Nagymama)

75 dkg dió (nem kell finomra darálni, legyen kicsit darabos)

37 dkg porcukor

citromhéj, vaniliás cukor, baracklekvár, cukrozott narancshéj, birssajt, reszelt alma, mazsola (forró 100C ℃ vízbe áztatni amíg puha nem lesz)

5 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, gázt lezárjuk, majd  ebbe beleöntjük a diót és a többi hozzávalót.

Összeállítás

A tésztát és a töltelékeket hideg helyre kell tenni, legyenek kihűtve, a helység is legyen hűvös. 

A tésztát 8 egység szélesre, szögletesre nyújtjuk. A töltelék ne érje a széléig. A két rövidebb szélét be kell hajtani, majd a hosszabbik felétől feltekerjük úgy hogy a tésztaszél az alján legyen.

 bejgli44.jpg

bejgli55.jpg

bejgli33.jpg

22.jpg

33.jpg

55.jpg

88.jpg

77.jpg

A tepsin tojássárgájával lekenjük , hidegen pihentetjük. Azután tojásfehérjével kenjük le, oldalát-tetejét  megszurkálni villával. Ha nincs gondosan megszúrva, szétreped.
Fontos hogy kicsit híg legyen a töltelék, különben kiszárad a beigli az állástól.

Sütés

Hőlégbefúvás, nagy hőfok (nedves), 3. polcon, hideg  sütőbe kell betenni, előtte vizet önteni az alsó tárolóba.
160℃ -on, kb. 40 perc a sütésidő.

Rudak 4db nagy és 2db kicsi, tészta és töltelék tömegek

Dióstöltelék 1750g volt, máktöltelék 2000g összesen.
Kisrúd tészta 250g/db,
nagyrúd 375g/db,
összesen 2000g lett (2018 dec.).

Máktöltelék nagyrúdhoz 750g/rúd,
kisrúdhoz 500g/rúd.
2db. nagy és 1db. kicsi rúd készül töltelékenként.

Diótöltelék nagyrúdhoz 656g/rúd,
kisrúdhoz 437g/rúd.
2db. nagy és 1db. kicsi rúd készül töltelékenként.

 

beigli22.jpg