Fejtett bableves
Füstölt oldalast beáztatjuk 1-2 éjszakát vízbe, (30-50dkg)
szárazbabot (1-1.5 kg) szintén beáztatjuk 1 éjszakát vízbe, friss babot nem kell.
A füstöltről a vizet leöntjük, és kislángon (gyöngyözzön) félig megfőzzük. 1 evőkanál só megy hozzá
A friss fagyott babot beletesszük és azután a hagymafej(ek)et és tyúkkockát.
Felvágunk zellergumót, sárgarépát, fehérrépát és beletesszük.
Babérlevél, fagyott v. friss zellerzöld, 6 gerezd fokhagyma füstöltkolbász kerül bele, kb. 3 ek só, frissparadicsom és zöldpaprika, kevés olaj.
Berántjuk liszttel, kevés pirospaprika megy bele.
A végén csipetkét készítünk finomlisztből, tojásból és beleszaggatjuk.
Ha nincs füstölthús, szalonnabőr is jó.
Szárazbabhoz nem kell friss zellerzöld, frisspari és zöldpaprika