Fejtett bableves

 bableves1.jpg

Füstölt oldalast beáztatjuk 1-2 éjszakát vízbe, (30-50dkg)

szárazbabot (1-1.5 kg) szintén beáztatjuk 1 éjszakát vízbe, friss babot nem kell.

A füstöltről a vizet leöntjük, és kislángon (gyöngyözzön) félig megfőzzük. 1 evőkanál só megy hozzá

A friss fagyott babot beletesszük és azután a hagymafej(ek)et és tyúkkockát.

Felvágunk zellergumót, sárgarépát, fehérrépát és beletesszük.

Babérlevél, fagyott v. friss zellerzöld, 6 gerezd fokhagyma füstöltkolbász kerül bele, kb. 3 ek só, frissparadicsom és zöldpaprika, kevés olaj.

Berántjuk liszttel, kevés pirospaprika megy bele.

A végén csipetkét készítünk finomlisztből, tojásból és beleszaggatjuk.

Ha nincs füstölthús, szalonnabőr is jó.

Szárazbabhoz nem kell friss zellerzöld, frisspari és zöldpaprika